lauantai 18. lokakuuta 2014

Pieni pala menneisyydestä


 Minua kiinnostaa miten asiat tehtiin silloin ennenvanhaan. Olenkin hankkinut itselleni käsityölehtiä jotka ovat 1930-1950 luvulta. Tämä kyseinen OMIN käsin lehti on vuodelta 1939. Lehdessä on ohjeita mm. jalkarättien, sotilaskäsineiden, syylinkien ja villahousujen tekoon.

Tässä on kuva villahousuista, jotka ovat tässä kyseisessä lehdessä. Itse kiinnostuin näiden tekemisestä ja ajattelin hieman päivittää niitä pienillä muutoksilla.


Lehdessä oleva ohje on tälläinen.

Työ aloitetaan vyötäröstä. Luodaan 70 silmukkaa ja neulotaan 15 kerrosta 2 n, 2 o. Seuraavat 70 kerrosta vain oikein. Silmukat jaetaan kahtia ja keskellä lisätään 2 silmukkaa aina työn samalla puolella ja samalla kohdalla, kunnes lisäyksessä on 24 s. Kummankin lahkeen kohdalla otetaan talteen 35 s. Haarakappaleen molemmille puolille luodaan 35 s. ja neulomista jatketaan, mutta kavennetaan aina työn samalla puolella ja samalla kohdalla, kunnes aikasempi lisäys on kavennettu pois. Jääneet 70 s. neulotaan niinkuin edellinen päättyen vyötäröön. Lahkeesta nostetaan 70 s. ja neulotaan oik. 12 kerrosta sekä 18 kerrosta 2 n. 2 o. Päätetään ja ommellaan kappaleet yhteen. 


Minun versiostani tuli tälläiset. :) Tein vyötäröresorista kaksinkertaisen, jotta sain laitettua sen sisälle nyörin. Neuloksena tein helmineuletta. Lisäksi jätin neulomatta nuo lahkeiden 12 kerrosta ja neuloin suoraan 2 o. 2 n. joustinneuleen. Joustinneuleen neuloin nro 3 puikoilla helmineuleen nro 3,5 puikoilla. Lankana on Blend bamboo.

Lehdessä ei tosin ollut mainintaa minkä kokoiset nämä housut ovat. Nyt odotankin, että pääsen näitä sovittamaan jollekin lapselle ja nähtäväksi jää miltä ne päällä näyttää ja ovatko ne edes istuvat. Minusta nämä näyttävät vaippahousuilta. :)
Nyörin neulotaan näin: Luo 4 silmukkaa sukkapuikolle. Neulo silmukat oikein. Älä käännä työtä, vaan siirrä työ takasin saman puikon alkuun ja neulo taas silmukat oikein. Jatka näin, kunnes nyöri on halutun mittainen.

2 kommenttia:

  1. Nythän olet päässy kokeilemaan ja voit kertoa testituloksen.. :D

    VastaaPoista
  2. Tottahan toki! ;) Housut olivat liian suuret puolivuotiaalle, joten arvioisin, että ne olisivat sopivat vuoden ikäiselle.

    VastaaPoista