lauantai 30. toukokuuta 2015

Lautanauhasta avainnauha

Kiinnostukseni lautanauhan tekemiseen lähtee siitä, että olen koulutukseltani tekstiiliartesaani ja pääaineena koulussa oli kankaankudonta.
Haaveenani on aina ollut, että minulla olisi oma käsityöhuone, jonne mahtuisi kaiken muun lisäksi kangaspuut. En ole ollut kovin innokas lähtemään kodin ulkopuolelle kutomaan, koska haluan tehdä silloin kun itse haluan ja milloin inspiraatio iskee. Tämän takia olen jättänyt kangaspuilla kutomisen taka-alalle. Ehkä sitten joskus....
Nyt päätin ostaa itselleni kirjan, jossa opetetaan kutomaan ja suunnittelemaan lautanauhaa.
Ensimmäisessä harjoituksessa noudatin täysin kirjan ohjeita, mutta sen jälkeen sovelsin niitä omaan tyyliin, koska siinä oli paljon samaa kuin kankaankudonnassa. Siitä on aikaa kun viimeksi olen kangaspuilla kutonut, joten moni asia on päässyt unohtumaan ja nyt ne on taas palautuneet mieleeni.
Mitä lautanauhan kutomisesta ensimmäisenä tulee mieleen, niin se on oikea työasento ja hartiat rentoina! Nämä molemmat menivät minulta ohi, joten seurauksena minulle tuli jäykkä selkä, sekä kipeät hartiat ja pää!
Toisena asiana tulee mieleen se, että kannattaa varata aikaa kutomiseen. Itse huomasin sen, että kun kokoajan tulee keskeyksiä niin työn jälki ei aina ole parasta mahdollista.
Lautanauhan kutominen on kuitenkin hauskaa ja mielenkiintoista. Lisäksi mielettömästi mahdollisuuksia täynnä kun vain vauhtiin pääsee.

Näytän seuraavaksi muutamia omia työvaiheitani.


 Tässä on Lautanauhat -kirja, jossa opetetaan helposti ja selkeästi miten lautanauhaa kudotaan.

Ensin valmistin itselleni laudat. Nämä tein paksusta pahvista ja kokoa näillä on 5 x 5 cm. Kulmiin tein reiät ja kirjaimet A-D jotka helpottavat kutomista. Lopuksi vielä lakkasin kynsilakalla reunat, jotta ne ei alkaisi repsottamaan.

Ensimmäisessä harjoituksessa loin loimen oikea-oppisesti. Tosin luomapuiden sijasta käytin apuna tuolin jalkoja. Tässä harjoituksessa jätin varsinaisen loimen luomisen väliin ja leikkasin suoraan saksilla loimen kerrallaan. Tämä on ihan hyvä tapa pienessä työssä.
Kuvassa oikealla näkyy luontiohje sekä lautaan pistely.
Rivit 1 – 6 kertovat, että mitä värejä mihinkin lautaan tulee. Kun taas kirjaimet A – D kertoo mikä väri tulee mihinkin kohtaan laudan rei`istä. Vinot viivat kertovat kumpaan suuntaan lauta pitää olla.
Tässä työssä on kaikkiaan kuusi lautaa, mutta kuvassa vasemmalla näkyy neljä ensimmäistä lautaa joihin loimet on pujotettu.

 Tässä solmin loimen päät yhteen.

 Tässä niputin laudat yhteen. Tämä helpottaa jatkossa kun selvittelee ja järjestelee loimea.

Nyt olen solminut loimen pään ovenkahvaan ja selvitellyt sitä järjestykseen.

 Tässä vaiheessa olen jo solminut loimen toisenkin pään yhteen ja virkannut sen käsillä löysiksi ketjusilmukoiksi. Ja tämä syherö on nyt valmis selvitetty loimi. ;)

 Seuraavaksi olen sitonut loimen loppupään meidän kissojen raapimispuuhun...

...ja toisen pään vyöhön, jonka olen sitonut itseni ympärille.

Nyt olen päässyt jo harjoittelemaan ja varsinainen työ menossa.
Kuviot muodostuvat lautoja pyörittämällä eteen ja taakse päin. Näin avautuvat myös viriöt.


Tässä ovat ensimmäiset lautanauhat joista tein avannauhoja.

 Nauhojen toisen pään sain siistittyä siten, että leititin pienen pätkän ja lopuksi tein solmun.

 Tähän nauhaan olen tyytyväinen. Tämän tein lähes yhtäjaksoisesti alusta loppuun ja jälki on tasaista ja reunat siistit.

Tätä nauhaa tehdessäni tuntui, että keskeytyksiä oli jatkuvasti ja se näkyy epätasaisena jälkenä joka näin jälkeen päin häiritsee, mutta ei pahasti. :)

Tykästyin itse näiden nauhojen tekemiseen todella paljon! Nyt kun saan selkäni ja niskani kuntoon niin aion jatkaa tätä ihanaa uutta harrastustani. Ja seuraavalla kerralla, kun alan nauhoja kutomaan, niin muistan sen oikean asennon ja hartiat rentoina!!!!

Jos satuit kiinnostumaan lautanauhoista ja niiden tekemisestä, niin internetistä löytyy myös tietoa, mutta suosittelen tätä kirjaa jonka minä hankin. Itse tykkään siitä, kun on se oma kirja jonka avulla opetella.


2 kommenttia:

 1. Näyttää vaikeelta :D
  Kivannäkösiä nauhoja olet tehnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä noita tehdessä muutaman kerran meni sekasin ja purkamaan joutui, mutta loppupelissä tuo ei kovin vaikeaa ole. Vaatii vain keskittymistä. :)

   Poista