sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Mustaa ja valkoista + ohje

Vaikka otsikko on mustavalkoinen, niin päiväni ei ole ollut sitä. Aamulla oli ihanaa herätä sateen ropinaan, eikä ollut kiire nousta sängystä. sain pitkittää nousemista ja rapsutella vieressäni nukkuvaa kissaa. Nautin aamukahvini ja puuroni rauhassa, jonka jälkeen lähdin sateiseen metsään kävelemään. Metsäkävelyäni piristi mieheni tekstiviesti. Olen viimeisen viikon jännittänyt ja saanut seurata mieheni yksinäistä kesälomareissua facebookin ja sports trackerin välityksellä. Talvella hän päätti, että pyöräilee täältä eteläisestä Suomesta aina Norjan Nordkappiin asti. :) Matkaan hän lähti viikko sitten sunnuntaina ja tänään hän oli päässyt jo Yli-Iihin asti! Kilometrejä on kertynyt jo lähes 700 ja iltaan mennessä vielä enemmän! Yöt hän viettää metsässä. Jos ei löydy valmista laavua, niin hänellä on mukana oma kangaslaavu jonka hän pystyttää tarvittaessa. Polkupyörä, jolla hän taittaa matkaa, ei ole ihan peruspyörä vaan sellainen kasattava Tunturi Chip! Toivon, että hän pääsee ongelmitta määränpäähän ja toteuttaa näin unelmansa!
 Niin, ja metsästä tarttui mukaani myös pieni puska syreenejä. Kissatkin olivat innoissan niiden tuoksuista, eivätkä millään malttaneet lopettaa nuuskimista. :)
Sain myös tänää viimeisteltyä nämä mustavalkoiset sukat. Aloitin tekemään näitä jo keväällä, mutta neuloin näitä alkuun vain automatkoilla. Päätin kuitenkin tuossa yhtenä päivänä, että teen nämä nyt valmiiksi jotta eivät jää roikkumaan.
Aiemmin olen neulonut tällä samalla pallokuviolla muutamat sukat ja silloin sain idean, että haluan tehdä mustavalkoiset sukat, jotka ovat kokonaan pallolliset ja tässä ne nyt ovat!


Pallosukat ja ihana syreenin tuoksu!

Lankana näissä on Vilma.
Sukista tuli aika pirteät ja hauskat!


OHJE

 Sukkien ohjeelle tuli sen verran kysyntää, että laitan sen myös tänne!
Ohjetta ei ole minulla paperilla valmiina vaan se on minulla päässäni, joten koitetaan ymmärtää ja saada selvää! ;)
Ja aina voi kysyä, jos tulee ongelmia!

Lanka: Vilma
Puikot: 2,5 ja 3,5

Luo ohuemmille puikoille 88 silmukkaa.
Jaa silmukat tasan  neljälle puikolle, eli jokaiselle 22 silmukkaa.
Neulo 2 oik. 2 n. joustinneuletta 12 krs.

Vaihda työhön paksummat puikot ja aloita kirjoneule mallin mukaan.


Kavenna ensimmäisen kerroksen aikana 4 silmukkaa, jolloin jokaiselle puikolle jää 21 silmukkaa.
Aloita varsinainen kirjoneule oikealta alhaalta nuolen kohdalta ja toista 7 silmukan mallikertaa.
Neulo kirjoneuletta kaksi mallikertaa ja aloita sitten pohjekavennukset.

Tee pohjekavennukset joka 6. kerros ensimmäisen puikon alussa. (Neulo ensimmäinen silmukka ja sitten 2 oik. yht.) ja neljännen puikon lopussa (Tee ylivetokavennus kolmanneksi ja toiseksi viimeisellä silmukalla ja neulo viimeinen silmukka.)
Tee kavennuksia yhteensä 8 kertaa.
Jatka kirjoneuletta vielä yhden pallorivin verran.
Vaihda ohuemmat puikot ja neulo 2 oik. 2 n. joustinneuletta 12 kerrosta.

Vaihda taas paksummat puikot.
Neulo kantapää ensimmäisellä ja neljännellä puikolla siten, että kantatilkussa on yht. 34 silmukkaa.
neulo kantatilkkua n. 8 cm. (Itse neuloin sen verran, että sivuilta sai poimittua 17 silmukkaa myöhemmin.)
Jaa kantakavennusta varten silmukat seuraavasti: 10 s. -14 s. -10 s. Eli sivuilla olevat 10 silmukkaa kavennetaan pois ja keskimmäiset 14 silmukkaa jäävät.
Jaa 14 silmukkaa kahdelle puikolle, eli 7 silmukkaa puikolle. (Vielä ei aloiteta kirjoneuletta.) Poimi kantatilkun sivusta 17 silmukkaa. Neulo seuraavat kaksi puikkoa normaalisti. Poimi taas kantatilkun sivusta 17 silmukkaa ja viimeiset 7 silmukkaa lopusta.

Aloita nyt kirjoneulemallin mukaan nuolen kohdalta ja kavenna samalla ensimmäisen puikon lopussa ja neljännen puikon alussa yksi silmukka, kunnes kuvio alkaa täsmätä. Sen jälkeen neulo haluttu määrä ja tee kärkikavennus. Ennen kuin aloitat varsinaisen kärkikavennuksen, niin kavenna viimeisellä kirjoneulekerroksella tasaisesti siten, että jokaisella puikolla on 14 silmukkaa. Tämä siksi, koska kirjoneule kutistaa työtä. Jos näitä kavennuksia ei tekisi, niin sukan kärki levenee huomattavasti.
Kärkikavennuksena sukassa on sädekavennus.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Sain tehtyä niille myös ohjeen jälkikäteen, kun se oli vain päässäni. :)

   Poista
 2. Ihanat sukat! Leikkisät, mutta kuitenkin värivalinnan ansiosta ihan vakavasti otettavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Musta ja valkoinen on aina tyylikäs yhdistelmä. :)

   Poista