lauantai 12. syyskuuta 2015

Islantilainen villapaita

Olen jo kauan ihaillut islantilaisia villapaitoja ja suunnitelmissa ollut, että neuloisin myös sellaisen. Minusta ne ovat niin kauniita. Ensimmäiseksi hankin itselleni kirjan, joka käsittelee kyseisiä neuleita. Seuraavaksi tilasin langat. Päätin ensiksi neuloa paidan miehelleni. Paitaa oli niin ihana neuloa ja se valmistui todella nopeasti. Neule valmistui puolessatoista viikossa. Päivät olin kuitenkin töissä ja illat neuloin ahkerasti sohvan nurkassa. Muutamana päivänä neule oli myös mukanani töissä ja siellä neuloin ruoka- ja kahvitauoilla. Islantilaiset neuleet neulotaan pyöröneuleena. Ensin neulotaan ala-osa ja sitten hihat. Hihat yhdistetään ala-osaan, jonka jälkeen ylä-osa neulotaan myös pyöröneuleena. Näinollen neuleeseen ei tule yhtään saumoja.

Lankalähetys tuli todella nopeasti. Tilasin samalla langat kahteen neuleeseen.

Lettlopi lanka on islantilainen 100% villalanka.

Kasasin kaikki langat ja tämän kirjan samaan koriin, jotta kaikki olisi kätten ulottuvilla sohvan vieressä. Kirja on niin ihana ja siellä on paljon neuleita joita haluan neuloa.

Erään työpäivän aikana minulle tuli pakottava tunne päästä metsään. Kotiin päästyäni pakkasimme mieheni kanssa kahvi- ja lettutarvikkeet reppuun ja suuntasimme metsään. Työnjako meni niin, että mies paistoi letut ja minä istuin kalliolla ja neuloin. Siinä tilanteessa ja hetkessä sain todella pääni nollattua.
Metsässä luonnonvalossa sain huomata tuon vihreän langan kauniit värit. Värit ei tosin tässä kuvassa tule hyvin esiin.

Tässä olen neulonut ala-osan kainaloihin asti. Neuloin pituutta hieman enemmän mitä ohjeessa pyydettiin. Tämä sen takia, jottei neule jää liian lyhyeksi. Neule jää tässä vaiheessa odottamaan, kunnes hihat valmistuu.

Hihat ovat tässä valmistumassa.

Joskus hankin tämän kerroslaskurin, jolle ei juuri ole ollu käyttöä. Nyt päätin kokeilla sitä hihoissa. Mielestäni se oli kätevä, kun ei tarvinnut kokoajan laskea kerroksia. Tärkeää oli muistaa joka kerta napsauttaa laskuria, jotta tiesi milloin piti lisätä silmukoita.

Tässä kuvassa hihat on liitetty ala-osaan ja edessä on ylä-osan neulominen, joka neulotaan pyöröneuleena.


Olen aina tykännyt neuloa kirjoneuleita ja tämäkään ei jättänyt minua kylmäksi.

Ainut sauma joka tässä paidassa pitää ommella kiinni on kainaloissa. Ja tämäkin tehdään saumattomaksi silmukoimalla. Sen voi tehdä joko neulalla tai neulomalla. Minä katsoin paremmaksi vaihto-ehdoksi neulomisen.

Neuleesta tuli niin hieno! 


Eilen illalla ehdimme vielä metsään ja sain otettua muutamat kuvat ennen kuin tuli pimeä. Neuleesta tuli miehelleni sopiva ja onneksi tein ala-osaan ja hihoihin reilummin pituutta. Jos olisin tehnyt ohjeen mukaan, niistä olisi tullut hieman lyhyet.
Paidan värit sulautuu täydellisesti luontoon.

Suosittelen lämpimästi muitakin neulomaan näitä neuleita. Ovat helppoja tehdä ja valmistuu nopeasti. 

16 kommenttia:

 1. No on kyllä komia! (: Ja ihanan syksyiset väritkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! :) Neule on täydellinen metsäneule! :)

   Poista
 2. On kyllä komea pusero! Minäkin olen haaveillut islantilaisvillapaidan neulomisesta, mutta vielä en ole uskaltanut aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen lämpimästi, että tartut puikkoihin ja alat neulomaan islantilaista neuletta. Niin on mukavaa hommaa. 😊 Minä aloitin jo tekemään itsellenikin. 😊

   Poista
 3. Ai että, islantilaiset (ja norjalaiset) neuleet ovat kyllä aivan oma lukunsa. Nämä saumattomasti ommeltavat ovat mielestäni myös mukavampia päällä kuin saumalliset villapaidat. Taidokkaasti tehty villapaita ja vielä ihanissa luonnon väreissä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ne ovat niin kauniita. Juuri kävimme mieheni kanssa kaupassa ja hänellä oli tuo neule päällä. Ja kyllä Se edukseen pisti silmään ihmisten joukossa! Heh!

   Poista
 4. No on kyllä kaunis ! Vähän vastaavanlaisen olen tehnyt villatakkina, siitä tuli myös kiva. Kuvaa en saa tähän siitä nyt laitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä sitä päivisin aina odottaa, että pääsee kotiin villapaitoja neulomaan. Heh!

   Poista
 5. Moikka

  Paljon meni lankaa tuohon paitaan? Olen tehnyt aikuisten paitoja vain àlofoss langasta

  VastaaPoista
 6. Moi.
  Kirjan ohjeiden mukaan tilasin langat ja ne riitti hyvin. Eli kaikkiaan 11 kerää Lettlopia.
  Nykyään kyllä otan kerän tai kaksi enemmän pääväriä, koska haluan neuleiden olevan hieman pidempiä mitä ohjeissa on.
  Minä olen tehnyt yhden neuleen alafoss -langalla, mutta enemmän tykkään Lettlopista.

  VastaaPoista
 7. Hei, löysin tänne kun googletin islantilaisia neuleita. Mitkä sävyt sinulla on tuossa miehen neuleessa? Lisäsitkö paljon pituutta helmaan ja hihoihin? Koon valitseminen, vielä kun teen lahjaksi on himpskatin vaikeaa....en tiedä teenkö L koossa ja toivon, että sopii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Sävyinä tässä neuleessa on metsänvihreä(1416) musta(0059) vaalea luonnonbeige (0086) harmaanvihreä (1417)
   Helman pituus tässä neuleessa on 44cm ja hihojen pituus on 50cm. Hihoihin tekisin muutaman sentin lisää pituutta ja helmaankin tekisin ainakin 5cm lisää.
   Mielestäni kirjan ohjeessa on minun makuuni liian lyhet helman pituudet. Omaan neuleeseen jouduin tekemään jälkikäteen lisää pituutta, koska kokoajan oli tunne, että piti vetää helmaa alas päin.
   Eli reilummin pituutta mitä ohjeessa on.
   Toivottavasti sait tästä hieman apua. :)

   Poista
  2. Hei sain apua, mistä olet tilannut ja onko tuo L tai xl kokoa?

   Poista
  3. Hei! Tilaan langat näihin islantilaisiin neuleisiin aina Lankavasta. Toimitus on nopea! Tilaan aina useamman paidan langat kerralla. Näin säästän postikuluissa. :)
   Tämän paidan koko on M. Olisi voinut olla L, koska mieheni on harteikas, mutta neule hieman venyy käytössä.

   Poista
 8. Hei,
  Minulla on tuo kirja ja tilasin langat Sorja villatakkiin. En ole siis vielä aloittanut neulomaan, mutta ohjetta lukiessa tuo kainalon kohta hieman mietityttää. Miten se siis tehdään? Voitko neuvoa tuota apulanka kohtaa? Onko kirjan ohjeessa virhe, kun ei toisella puolelle apulangalle siirtämisestä kerrota mitään? Ensimmäinen kaarrokeneuleeni siis tulossa :)
  Nyt muuten lettlopi on alessa Adlibriksessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Anteeksi kun vastaus on kestänyt.
   Minä olen myös neulonut tuon Sorja villatakin. Se onkin ollut kovassa käytössä. :)
   Nyt kun itsekin luin ohjetta moneen kertaan, niin taitaa siitä puuttua tuo toisen puolen apulangalle siirtäminen. En muista, että minulla olisi ollut mitään ongelmia sen suhteen. Joten uskon, että kun pääset siihen kohtaan niin silmukoita laskemalla saat tehtyä siitä samanlaisen kuin toinen puoli. :)
   Toivottavasti sait tästä apua vaikkakin aika niukasti. ;)

   Poista